Studiedag te Opeinde

Zaterdag 17 mei had het A-korps een studiedag in Opeinde gepland. Ondanks het mooie weer, ging de studiedag door. Na een bakje koffie/thee ging men los onder leiding van gastdirigent Marco Middelberg. De meeste leden herkenden Marco nog en Marco herkende de meeste leden ook nog. Aangezien de bezetting in de tenorsectie niet helemaal je van het was en dirigent Theun er anders toch maar wat renteloos zou zitten, nam Theun de euphonium ter hand en heeft hij meegespeeld.

Eerst speelden we een paar inspeelkoralen en daarna kwam het werk Gate 11 van John Emerson Blackstone op de lessenaar. Met dit werk gaat het A-korps op 14 juni 2014 deelnemen aan het festivalconcours op Schiermonnikoog. Voordat we het stuk door gingen spelen, vertelde Marco waarop dit werk gebaseerd is. Waarschijnlijk had Theun dit ook al een verteld, maar het verhaal was voor de meesten toch nieuw. Dat het stuk vele raakvlakken heeft met Music van John Miles hebben we de hele dag in het stuk kunnen terughoren.

Na de pauze ruilende de beide dirigenten van plek en ging men verder onder leiding van Theun. Ruim twee uur studeren/oefenen op Gate 11: tijd voor de lunch. Meneer Leistra had het goed voor elkaar. Een grote pan met mosterdsoep, een grote pan met tomaten/groentesoep, vele belegde broodjes, koffie, thee, melk, karnemelk. Het zag er goed uit. Sterker nog: het was goed én lekker.

Na de lunch konden we nog even van het zonnetje genieten voor dat we naar binnen werden geroepen. We hadden geen ruzie, mot of iets dergelijks (dat kennen we trouwens ook niet bij Looft den Heer), maar toch gingen ’s middags onze wegen gescheiden. Het klein koper ging eerst met Theun mee de peuterspeelzaal in en het zwaar koper met het slagwerk bleef achter bij Marco. Ook hier werd na de pauze van plek verwisseld door de blazers. Dirigenten en slagwerkers moet je niet te veel verplaatsen. Dan kunnen ze ook niet van slag raken.

Aan het einde van de dag vond er nog een tutti repetitie plaats onder leiding van Theun. Daar Marco niet alleen dirigeert en musiceert, maar ook wel jureert, hebben we hem gevraagd of hij de uitvoering van Gate 11 wilde jureren. De jurering heeft hij daarna mondeling toegelicht. Met dit juryrapport kan het A-korps de komende tijd aan de slag. Na afloop van deze studiedag gingen de meeste muzikanten naar de Wok om de dag daar gezamenlijk af te sluiten.

Zondagsmorgens mocht het A-korps aantreden om de kerkdienst in de Andreastsjerke te begeleiden. Merkbaar was dat de studiedag nut heeft gehad. Er werd zelfs al over gesproken, dat in het vervolg na elke studiedag een kerkdienst wordt begeleidt. Of was het nu dat er voor elke kerkdienst een studiedag wordt belegd. Hoe dank ook: Er kan teruggezien worden op een mooi muzikaal weekend van Looft den Heer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.